Wednesday, February 4, 2009

DUNIA HAMPIR KIAMAT?

Hari ini banyak cerita lawak yang terpacul di muka dunia. Lebih lawak dari lawak Si Badut gila. Baru 2 hari melompat ke PKR dengan alasan mendokong kehendak penyokong dan pengundi, kononnya hanya PKR yang memperjuangkan nasib rakyat berbilang kaum, hari ini dah melompat masuk UMNO semula. Apa jenis lawak pun tak tahu.

Kali ini alasannya sama juga, kerana kehendak para pengundi. Bagi si katak ini, pengundi pun suka melompat macam dia juga? Baru 2 hari dah berubah sokongan pula? Dunia nak kiamat apa?

Si Apek ayang selalu buat lawak pun terpinga-pinga tak tahu hendak kelaskan jenis lawak macam mana yang ini. Si Nabil terkebil-kebil tak tahu nak komen apa-apa sebab dalam program Raja Lawak tidak macam ini.

Sebenarnya inilah lawak ahli politik. Politik tiga suku. Politik Duakali Lima dan Lima Kali Dua; jawabnya sepuluh. Alihlah macam manapun jawabnya tetap sepuluh. Apa tidaknya, asyik lawan mengata. UMNO kata kepada PKR, PKR kata kepada UMNO. Padahal bendanya sama juga. Sama-sama tak ikhlas, tak jujur.

Semasa dia lompat ke PKR, Umno kata ada tawaran untuk apa-apa jawatan dari Pakatan Rakyat. PKR seronok bagai nak rak. Alih-alih 2 hari saja dah UMNO pula yang bertepuk tangan. Nampak Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar yang sakan sekali bertepuk di belakang Najib. Maklumlah, bakal Menteri Besar Perak yang baru.

Bila dua ADUN dari Pakatan Rakyat dah bertukar angin menjadi wakil Bebas dan menyokong UMNO, PKR pula tuduh itu semua adalah mainan politik UMNO. Sama-sama lawan mengata. Tak duakali limakah itu? Orang lain buat tak boleh, kita buat tak apa. Orang lompat ke parti kita tak apa, orang kita lompat ke parti orang, kita kacau menyalahkan orang pula.

Agaknya dunia ini sudah hendak kiamat.

No comments: